Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Alkohol och jul

av | 27 apr, 2017 | Debatt

Lästid: 2 minuter

Nu tindrar snart tusen juleljus och granen står så grön i stugan, samtidigt som alkoholförsäljningen fördubblas. Mest ökar sprit – 224% mot resten av året. För nubben hör julen till. Liksom vin, likör och den så populära ölen, som vi köpte 7,9 miljoner liter av julen 2014.

9 av 10 vuxna dricker alkohol, alltså 90% av oss alla. Mer eller mindre förstås, den stora gruppen klarar av att hantera sin konsumtion, men åtskilliga är de vars drickande slår över i supande och som därmed skadar både sig själva och sina nära och kära. Framför allt är det många barn som far illa i skuggan av fylla – barn som inte har någonstans att ta vägen utan är prisgivna åt sina föräldrars dagsform. Och då pratar jag inte om samhällets utslagna, utan de 70-80% av alla alkoholister som är socialt anpassade, har både jobb och familj.

Alkoholens närvaro ifrågasättas sällan. Däremot den som tackar nej.

För alkoholen är norm. Det är vardagen, det som får folk att känna sig festliga, avslappnade, eller helt enkelt bara normala. Det är inte den som dricker som måste förklara och ursäkta sig – utan den som avstår. Den som inte vill ha vin i glaset är den som gärna pekas ut som tråkmåns, glädjedödare eller outhärdligt präktig. Vill man inte dricka måste man komma med argument och ändå brukar folk truga. Jo, en liten stänkare kan du väl ta? Giltigt förfall har egentligen bara den som kör bil – och den gravida kvinnan. Att man är nykter alkoholist är det färre som öppet skyltar med eftersom den informationen skapar ännu stelare miner i glada vänners lag eller på firmafesten. Där kan man prata om att lägga sordin på stämningen. Snapsen fastnar i halsen och vinet smakar plötsligt lite småsurt.

På 80-talet var det otänkbart att man skulle servera vin på föräldramöten i skolan eller på avslutningen på dagis, men i dag blir det allt vanligare att vuxna ska unna sig i allt fler sammanhang. Snart varje tillfälle att mötas bör krönas med någon sinnesförändrande substans. Som om det inte längre duger med kaffe. Vi tycker vi blivit så kontinentala och kosmopolitiska. Det är vanligt att det inte finns några alkoholfria alternativ på event och after work. Alla förväntas skåla och skråla. Den som väljer vatten framför vin skapar bara obehag hos den drickande majoriteten. Enklast är om alla blir lite lagom salong så ingen behöver känna sig utanför eller utpekad som den som tittat för djupt i glaset.

Jag önskar det vore tvärtom, även i juletid. Att det är det alkoholfria alternativet som är normen och alkoholen någonting man får be om extra.

Vad sägs om att bara ställa fram julmust och mineralvatten på julbordet i år? Den som vill ha starkare varor kan väl förklara varför.

KATERINA JANOUCH
Författare och debattör

I dagens Sverige dricker 9 av 10 vuxna alkohol. De flesta av oss är måttliga, men många dricker mycket. De senaste åren har dessutom alkohol blivit vanligt i allt fler sammanhang och allt fler dagar i veckan. Om någon serverat vin på ett föräldramöte på 80-talet, hade ingen trott sina ögon. Idag är bilden en annan.

Veckan innan jul mer än fördubblas försäljningen av alkohol på Systembolaget. Mest ökar sprit (224 procent), medan öl, vin, cider och blanddrycker ökar omkring 116 procent vardera.

Tittar man istället på volym är det öl som leder, förra året såldes 7,9 miljoner liter under julveckan. Detta kan jämföras med snittet samma år på 3,6 miljoner liter. På andra plats hamnar vin (och glögg) med 7,1 miljoner liter (upp från snittet på 3,3 miljoner liter).

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer