Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Alkohol, amning och sociala medier

av | 27 apr, 2017 | Debatt

Lästid: 3 minuter

En mamma som ammar sitt barn och samtidigt dricker ett glas vin. Nej, det går inte att publicera en sån bild på sociala medier i Sverige utan att det blir bråk. I ena ringhörnan: Mödrar som uttrycker sin oro över den vindrickande mammans förnuft och förmåga att ta hand om sitt barn, gärna starkt moraliserande. I andra ringhörnan: de ”avslappnade” mödrarna som slår fast att det är riskfritt att dricka medan man ammar. På åhörarbänken: De genusmedvetna som klagar på att papporna kommer för billigt undan då de kan dricka som de vill.

Jag vill gärna nyansera debatten. Det finns en gråzon mellan den perfekta mamman och den gravt alkoholiserade. Även i den normaliteten måste vi ta med i beräkningen vad som händer med oss när vi upphäver vissa sociala gränser och flyttar fram positionerna. Risken finns att vi öppnar en Pandoras ask. Kanske inte för dem som klarar av att kontrollera sitt drickande, men troligen negativt för dem som befinner sig i riskzonen för en för hög alkoholkonsumtion. För självklart påverkas man av att se andra dricka offentligt, att hävda motsatsen är bara naivt. Att publicera bilder på alkohol vittnar om att man gillar alkohol och ger den relativt stort utrymme i sitt liv. Man avbildar sin livsstil. Det visar till exempel den franska kampanjen för Addict Aide (en organisation för att öka kännedom om unga människors alkoholism) på Instagram, där man skapade en fejkprofil där varje bild innehöll något slags alkohol. Party, glam och nöjen döljer inte sällan något helt annat, mycket mindre glamoröst.

Men, argumenterar du kanske: Det föräldern mår bra av är väl per automatik välgörande för det lilla barnet? Här vill jag bestämt svara nej. Bara för att du som vuxen trivs, betyder det inte att din unge unge mår bra av din livsstil. Nästan 400.000 barn i Sverige – runt 20% – har föräldrar som dricker för mycket. De växer upp i hem där en eller båda föräldrarna har ett riskbruk. Barn påverkas negativt även om föräldrarna dricker vad som anses relativt måttligt. Även om alkoholen inte går över i bröstmjölken räcker det med ett glas vin för att mamman ska bli personlighetsförändrad. Ett barn känner inte riktigt igen sin förälder som intar sinnesförändrande substanser. Det är faktum, oavsett du gillar det eller inte.

Sant är att kombinationen amning och alkoholdrickande inte är lika ”farligt” som att dricka när man är gravid, eftersom barnet dricker mjölken istället för att få alkoholen direkt ut i blodet. Det finns dock forskning som visar att barnets sömnmönster förändras. Än värre är att alkohol i redan små mängder är en viktig faktor vid tex barnmisshandel och vid barnolycksfall. Redan vid små promillehalter ökar riskerna att ens uppmärksamhet minskar. Motorik och omdöme försämras snabbt och varje år drabbas spädbarn av skador som beror på att en förälder har druckit. Man avråds från att köra bil med alkohol i kroppen. Jag skulle även avråda från att ratta en baby om du är salong.

Men: I gråzonen finns också mammor som lagt upp en bild med baby och vinglas och får hat och hot i kommentatorsfälten. De döms ofta skoningslöst och tonen är hård.

Vi borde diskutera de här frågorna mer seriöst. Vad sker med oss när kändisar och föräldrar med många följare publicerar alkoholförhärligande bilder? Vad händer när texten blir något slags rebelliskt ställningstagande om att jag minsann måste få unna mig och ingen ska tala om för mig hur just jag ska leva mitt liv? Även om det kanske förefaller överdrivet och ängsligt så tror jag ändå att den här typen av bilder kan fungera som inspiration, ursäkt och alibi för alla dem som faktiskt inte hanterar alkohol något vidare. Då kan man känna lättnad när drickandet normaliseras med att coola kända mammor (inte lika ofta pappor, nej) offentligt unnar sig vin samtidigt som de tar hand om små barn.

Slutligen vill jag även påminna om att alkoholen är stark och lömsk. Till och med den mest uppstyrda personen kan omärkligt glida in i alkoholrelaterad kontrollförlust. Vare sig man är anonym förortsbo eller Instagramkändis.

Den som i slutänden alltid förlorar är dock barnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer