Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Aftonbladet borde låta champagnekommunisten Guillou göra nytt reportage om brottsligheten

av | 30 okt, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 8 minuter

Jan Guillou har äntrat debattscenen som verklighetsförnekare nummer ett. Verkligheten är långt borta från hans lyxiga ”jaktstuga” i Östhammar där de uppstoppade exotiska djuren utgör en stum publik inför sin hövdings propagandistiska eskapader. Det som är intressant är att författaren för 20 år sedan skrev en ytterst realistisk reportagebilaga om invandring i samma Aftonbladet där han numera sprider sina vänsterpopulistiska sagor. Guillou borde istället följa upp sin gedigna ”En bilaga om invandring” från 1996 med en modern dito. Det skulle kunna ge både honom och Aftonbladet lite trovärdighet tillbaka.

Jag hade hoppats slippa skriva mer om Jan Guillou, men tvingas dessvärre till det ännu en gång. I dessa tider måste man ifrågasätta inte enbart den gamle skriftställaren, men även tidningen som upplåter plats åt fullkomligt förvirrat svammel från en person som uppenbarligen helt tappat alla kompasser och som verkar helt vakuumförpackad i sin överklassbubbla. Jan Guillou är ett spöke från det förgångna, och borde som sådant betraktas med en axelryckning, men eftersom han faktiskt får bre ut sig i en av Sveriges största tidningar så måste han bemötas, kläs av och motbevisas tills han öppnar ögonen. Aftonbladet borde samtidigt passa på och byta ut sitt stall av stofilskribenter mot mer relevanta samhällsröster, som till skillnad från bortskämda champagnekommunister vågar beskriva den verklighet som råder idag. Är det inte förresten höjden av hyckleri att låta en stenrik överklassman predika ur sitt elfenbenstorn till det folk, i vars huvuden han pissar? För Jan går det ingen nöd på. Han kan fortsätta åka på sina safarier i Afrika, skjuta vilda djur och stoppa upp de stackars babianerna samtidigt som han tillåts fabulera om en verklighet han inte kan någonting alls om med Aftonbladetchefernas goda minne.

Nåväl. I sin senaste ”krönika” under rubrikenHögern och medier har anpassat sig till SD:s svarta sagovärld” skriver Janne såhär: ”I början av året skrev partiledaren Ebba Busch Thor att ”män huvud­sakligen från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan vid flera tillfällen ­organiserat sig i grupper för att angripa kvinnor sexuellt och på andra sätt”. Hennes enda källmaterial till stöd för det sensationella påståendet var ryktesspridningen kring en ungdomsfestival i Stockholm förra sommaren efter att en polis, med tydligen knivskarp ­etnologisk blick, uttalat sig i Dagens Nyheter (och blivit kategoriskt dementerad av en fältassistent som varit på plats). Hade Ebba Busch Thor sagt ­något sådant på partiledare Göran Hägglunds tid hade hennes karriär tvärnitat.”

Bara här borde någon vaken redaktör sagt: ”Stopp och belägg, Guillou, du måste skriva om din text. Detta funkar inte. Det du kallar ”sensationellt påstående” har ältats i medierna sedan Köln och bekräftas av polis, forskare, socialarbetare, journalister, opinionsbildare, offren själva samt politiker, både internationellt men även i Sverige. Men du menar dessutom alltså att 1 (EN) polis uttalande inte är tillförlitligt, medan 1 (EN) fältassistent är det? Och varför skulle ”knivskarp etnologisk blick” vara mindre värd än säg en ”knivskarp politiskt korrekt blick” eller möjligen ”knivskarp vänsterblick”? Du menar att ord står mot ord, men att fältassistentens utsaga är mer värd än en polismans? Ser du inte vilken anekdotisk bevisföring du ägnar dig åt här? Men såsom en god redaktör vill jag rädda dig undan skammen, så jag ger dig chansen att göra om och göra rätt. För din text förlorar på att du låter som en fullkomlig idiot och vår tidning framstår som rentut sagt pinsam.”

Men så sker visst inte på Aftonbladet, vilket är höjden av publicistiskt slarv. Aftonbladet har för övrigt tidigare själva publicerat en mycket bra reportageserie av en av sina stjärnjournalister Kerstin Weigl, som vittnar om just afghanska mäns speciella brottslighet, nämligen pojkvåldtäkterna, bara som ett exempel, och något en redaktör borde känna till och kunna ange som en faktor som slår sönder Guillous formulering om ”sensationella påstående”.

Jag funderar vidare på vad som kan ha fått Jan Guillou att så hårt cementera sig i sin förnekelse. För så illa har det inte alltid varit med Guillou. För mer än 20 år sedan, i januari 1996, publicerade han till exempel en väldigt genomarbetad reportageserie i just Aftonbladet. Den hette ”En bilaga om invandring” och beskrevs av honom själv som ”mitt livs viktigaste reportage”

Ingressen löd: ”En utmanande genomgång av invandringen till Sverige. Om svenskarna, invandrarna och svartskallarna”.

Reportaget finns även utgivet som bok på Norstedts, i pocket den 4 april 1996, och finns att köpa på antikvariat, till exempel här för den som är intresserad.

Man kan väl konstatera att ordet ”svartskalle” inte längre ingår i Jan Guillous nutida vokabulär. Men låt oss inte vara småaktiga. Låt oss istället kika lite närmare på vad Jan Guillou kom fram till 1996, och sedan ställa oss frågan, om något förändrats till det bättre sedan dess, eller om det snarare kanske blivit sämre, om man ser till nyhetsrapporteringen bara under 2017?

På femte sidan i reportaget lyder rubriken: ”Därför är fängelserna fyllda med utlänningar”

Jan besöker bland annat Norrtäljefängelset och konstaterar: ”…bland de intagna på fängelse är invandrarnas överrepresentation mycket större än vad man kan utläsa ur brottsstatistiken. Jag överraskades själv av denna syn när jag besökte Norrtäljefängelset förra året för att hålla ett föredrag. Så gott som alla fångarna kom till gymnastiksalen och det var ju lätt att se att svartskallemajoriteten var enorm (idag 75% på just det fängelset).”

Han serverar själv lite olika förklaringar till detta, bland annat:

”Invandrare är i viss mån specialiserade på sådana brott som det svenska samhället ser särskilt allvarligt på, främst narkotikabrott. Anledningen till att fler invandrare än svenskar dras in i narkotikasmuggling är mest att invandrarna har vissa talanger som är nödvändiga i sammanhanget men som helsvenska förbrytare saknar. De talar exempelvis kurdiska, arabiska och spanska, vilket underlättar om man ska göra affärer på de språken.”

Jan Guillou slår även fast följande:

”Men rent faktiskt så förhåller det sig alltså så att risken att en invandrare skall begå brott är ungefär dubbelt så stor som att en svensk skall begå brott. Låt oss säga att 88 procent av alla invandrare är laglydiga och 94 procent av alla svenskar; med brott menas då inte felparkering . Men statistiskt är risken att en invandrare skall begå brott större än att en svensk skall göra det och det är detta förhållande som har förändrats under de senast 25 åren.

På sidan sex avhandlar Guillou sexbrottslighet (som bara ges marginellt utrymme i det omfattande reportaget). Rubriken är 60 döms varje år för våldtäkt varje år”

och så här skriver Jan Guillou om den saken: ”Som argument mot invandrare i största allmänhet brukar nydemokrater och dylika anföra att ”utlänningarna begår nästan hälften av alla våldtäkter. Det är sant. Under de senaste åren är omkring 40% av de män som dömts för våldtäkt invandrare. I gruppen finns ett starkt inslag av araber, afrikaner och latinamerikaner.”

Guillous slutsats blir som följer: ”En sak är klar. De kommer i huvudsak från kulturer där man ser om möjligt strängare på brottet än vad svensk lagstiftning gör. I muslimsk miljö och i katolsk, är kvinnoskändning ohyggligt skamligt och ohyggligt brottsligt. Följaktligen återstår inte så många slutsatser. De 60 männen kommer från samhällets botten, de är brottslingar som löser alla sina problem med våld. På samhällets botten är invandrarna kraftigt överrepresenterade.”

Inga siffror presenteras. Läsaren får göra sin egen bedömning… Men en sak kan i alla fall konstateras tydligt: Tongångarna 1996 är klart annorlunda än 2017. Så vad är det som har hänt med Guillous perceptionsförmåga och önskan om en seriös, verklighetsbaserad journalistisk samhällsskildring? I synnerhet som BRÅ 2005 kom med en rapport (den sista i detta slag) om invandrares representation i viss brottslighet, helt enligt det Jan Guillou själv redogör för i sin bilaga från 1996. 

Saxat från sidan 43 i BRÅ:s rapport ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet” RAPPORT 2005:17:

”Av tabellen framgår att de utrikes födda har särskilt höga överrisker när det gäller allvarliga brott som dödligt våld, våldtäkt och rån. Bland de utrikes födda är det ungefär fyra gånger vanligare att vara registrerad för ett sådant brott än vad det är bland dem som är födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar. Även när det gäller butiksstölder har de utrikes födda höga över- risker. ”Invandrares barn” har högre överrisker än de utrikes födda i typis- ka ungdomsbrott (understrukna värdena i tabell 12).”

Här lägger jag lite statistik om hur demografin i Sverige förändrats, något som kan läsas i korrelation till BRÅ:s rapport från 2005:

Sveriges befolkning har växt kraftigt. Enligt Migrationsverkets statistik har det kommit 686.686 asylsökande till Sverige åren 2000-2016, med ett rekordstort antal sökanden krisåret 2015, hela 163.000. De tre stora asylsökargrupperna är 17% från Syrien, 13% från Irak och 10% från Afghanistan. Män är överrepresenterade: hela 452.743 av de asylsökande är män, 222.515 är barn (varav 65.649 av dessa är så kallade ”ensamkommande barn”, med andra ord även här en överrepresentation av pojkar och unga män), och därefter är det 233.943 kvinnor.

Bara under 2016 beviljades 71.571 flyktingar asyl i Sverige samt 31.749 anknytningsärenden, det som brukar kallas anhöriginvandring, summan är alltså 103.320 beviljade asylärenden. Resten är gäststuderande, arbetstillstånd, anhöriga till arbetstillstånd samt EES. Det totala antalet uppehållstillstånd är 143.252.

Läs gärna mer hos Migrationsverket, det kan även Jan Guillou göra. Nog är det inte medierna som anammat en ”högerretorik” – utan det är den förändrade verkligheten som ligger till grund för en ändrad rapportering. För en utomstående observatör står dock klart att Jan Guillou inte följt med sin samtid. Jan Guillou skrev till exempel vettigt om slöjor 2012, under rubriken ”Sverige ska inte tillåta kvinnoförnedrande mundering i skolorna” men det var något av det sista vettiga den mannen har fått ur sig. De senaste fem åren tycks en dimma sänkt sig över storviltsjägarens sinne.

Eller hur kommer det sig annars att han tycks helt ha missat rapporteringen om tilltagande hedersvåld i Sverige

om ökande sexbrott mot kvinnor

om flickor som tvingas sitta längst bak i bussen

om oskuldskontroller,

om gäng som hotar och trakasserar vårdpersonal

om gängvåldtäkter som filmas

om flickor i Sverige som gifts bort under sommarlovet

om outredda våldtäkter som hopas på polisens bord,

om bacha bazi, hur ensamkommande pojkar utyttjas sexuellt i Sverige

om taharrushgamea, en ”våldtäktslek” som kommit till Europa (och Sverige)

om synen på homosexualitet som dödssynd

och så mycket annat bedrövligt som det svenska samhället står handfallet inför?

Mitt förslag är därför att Jan Guillou lämnar sin insuttna kontorsstol och vandrar ut i verkligheten. Östhammar ligger bara ett stenkast från Uppsala, där Guillou skulle kunna dels besöka den färgstarka förorten Gottsunda och sedan ta sig ett snack med polischefen Jale Poljarevius, om hur mångkulturen skapar mångkriminalitet.

”Multikultur skapar multikriminalitet”

 

Jale är kunnig och skärpt och kan säkert förklara ett och annat för Guillou så att Guillou förstår. Sen tycker jag att det är dags för Guillou och Aftonbladet att göra en uppföljning till 1996 års bilaga om invandring. En ärlig, osminkad bild av vår nya verklighet. Kalla den till exempel  ”En bilaga om multikulturens sammanbrott i Sverige”. Så kanske både Guillou och Aftonbladet får lite av sin trovärdighet tillbaka efter den senaste tidens fadäser.

Uppdatering: Även Nyheter Idag har tittat närmare på Jan Guillous krönika och hittar flera grova sakfel. Bland annat skäms Guillou inte för att ljuga om MSB och det han hävdar är 50 anlagda bränder av högerextremister. Läs hela artikeln här. 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer