Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

30 år sen Berlinmuren föll – sorgligt nog blir dock Sveriges åsiktsklimat mer och mer likt gamla DDR

av | 9 nov, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

Idag, den 9 november 2019, är det exakt 30 år sen den förhatliga Berlinmuren föll. Det är ett viktigt jubileum för yttrandefrihet, och en påminnelse om att vi inte ska ta något för givet. Det är också en varning till de naiva samhällen som inbillar sig att de är vaccinerade mot förtryck. Sverige befinner sig redan nu på ett sluttande plan vad gäller människors möjlighet att uttrycka olika tankar och idéer. Jag är själv ett levande bevis på det, som varken begick brott eller sa någon osanning. Men sedan 2,5 år är mitt författarskap nedtystat av etablissemanget, och jag har fått kämpa hårt mot stämplar som ”rasist” och ”högerextrem”, två fullkomligt löjliga epitet som klistras på människor som en effektiv metod för att skapa självcensur och för att frysa ut oss systemkritiker ur den offentliga debatten. Och det är klart att jag sörjer vissa delar av mitt forna författarliv, främst för att det var enklare att komma ut på ett etablerat förlag, än att ge ut böckerna själv. Men jag ångrar inte att jag var ärlig. Jag föredrar mitt liv nu, mot att stanna kvar i förljugen värme. Och jag är stolt över mig själv, att jag inte fegade. Även om priset förstås varit högt, så fanns för mig inget alternativ.

Folk brukar opponera sig när man påpekar att det är illa ställt med yttrandefriheten i Sverige. ”Haha, är det någon som förbjuder dig att säga vad du vill?” Saken är att den officiella bilden är att alla kan säga vad de vill. Men sanningen är att konsekvenserna för den som går mot den heliga, statligt påbjudna värdegrunden riskerar att bli stämplad som paria. Ja, fortfarande. De som stämplats blir inte heller tagna på nåder, även om allt de sagt var sanningen. På ett sätt var DDR bättre för där visste alla vad som var tillåtet och vad som var förbjudet. Och alla normala människorna hatade staten och kommunisterna. I Sverige låtsas man att allt är ”tillåtet” samtidigt som varenda myndighet och institution är full med galna värdegrundskonstaplar. Och många av dem anser att det är rätt att staten stryper yttrandefriheten, för bara deras åsikter ska få yttras högt. Sverige är på det sättet värre än forna DDR.

Mellan 1949 och 1961 hade 2,7 miljoner människor flytt över gränsen från Öst- till Västberlin, berättar Wikipedia för den som vill ha lite siffror om det gräsliga sättet att stympa människors frihet. Den därefter byggda muren fungerade effektivt som flyktingspärr – endast omkring 5 000 personer lyckades rymma till väst efter 1961, och av dessa var 574 gränsvakter. Flyktförsöken upphörde dock aldrig helt utan fortsatte att förekomma under hela murens existens. 136 dödsoffer finns dokumenterade i form av en verifierad lista med namn och datum. Flyktförsök blev successivt svårare i takt med att bevakningen skärptes och muren gjordes allt mer svårforcerad när nya och mer effektiva hinder placerades ut.

Jag minns sensommaren och hösten 1989. Hade fått mitt första barn maj det året. Något var på gång i Östeuropa. Demonstrationer för demokrati ägde rum i flera östtyska städer, inklusive Östberlin. Kommunistpartiets politbyrå beslutade den 9 november 1989 att med tanke på det politiska trycket tillåta privata besök i Väst. Det skulle gälla från följande dag, och ansökan skulle krävas. De hade inte räknat med att tusentals östtyskar skulle bege sig till gränskontrollerna. Vakterna visste inte hur de skulle hantera anstormningen och fick inte heller några förhållningsorder. Fler och fler kom, från båda sidorna av muren. Gränsövergången på Bornholmer Strasse i Berlin var den första som öppnades helt sedan den ansvarige funktionären överstelöjtnant Harald Jäger beslutat att slopa passkontrollen omkring klockan 23:30. Något senare öppnades övriga gränspassager. Sen föll muren. Den revs i princip helt under 1990. Idag är den mer en påminnelse om hur åt helvete det går när man försöker strypa människors frihet.

Sverige är rätt illa ute om ni frågar mig, som varit med om åsiktsdiktaturen och sett hur det gick (åt pipan förstås, men med massivt lidande för dem som var mot kommunisterna). Sverige, gamla fria Sverige som människor flydde till. Nu ger sig oliktänkande av, en del faktiskt österut till de länder som idag är friare i tanken än den svenska offentligheten. Sverige har saboterats av värdegrundssekterismen, den sjuka idén om att alla måste tycka exakt samma lika och aldrig säga högt sånt som riskerar att uppfattas som ”kränkande”, även om det råkar vara sant. Man har skapat ett monster av att fakta kan vara ”rasism” och det är banne mig det sjukaste som hänt du gamla, du fria, fjällhöga nord. Men inte bara oliktänkande lämnar Sverige. Ännu finns ingen Sverigemur (mitt Europa bygger inga murar, minns Löfvens berömda ord hösten 2015) och jag hoppas utvecklingen aldrig leder oss dit. Men det byggs dagligen mentala murar mellan människor, och svenskarna kommer tvingas bygga murar för att hålla den skenande kriminaluteten borta. Väck är gamla, tillitsfulla Sverige där man kunde lämna sin ytterdörr olåst och där man utgick från att medmänniskan var snäll och ville väl! Istället frodas hat, bitterhet och avsky, både mot oliktänkande men också mot politiker och förljugen media, som låtsas vara saklig men som i själva verket är en propagandakanal för att fostra folket i den rätta värdegrunden. Också här har det nya Sverige mycket gemensamt med det gamla DDR, också i Öst var medierna maktens främsta verktyg för att sttyra och kontrollera folket, det var maktens megafon och PR-maskineri. Men till skillnad från dagens Sverige så visste alla östtyskar att medierna var en lögn. I Sverige har vi fortfarande många, många, som litar på att till exempel SVT är neutrala och sakliga och ärliga. Svensken är så lurad.

Även sociala medier i väst stryper yttrandefriheten. Han, vars namn inte får skrivas på Facebook för då blir man avstängd – en stridbar britt med förnamn på T och efternamn på R – *ommy *obinson – sägs hålla på och emigrera till Ungern då hans situation i väst är ohållbara. Ja, inte bara Sverige ballar ur, det gör även det så kallade fria väst, med Tyskland och Storbritannien i spetsen, där den politiska korrektheten håller på att ta död på allt förnuft och sans. Jag brukar säga att det är oroniskt att vi på 60- och 70-talet flydde till Väst för att få leva i frihet, men nu går emmigrationståget åt andra hållet – mot Öst, där den politiska korrektheten i dag är en liten skränig minoritet och inte den norm enligt vilken vänsterliberala och globalistiska politiker vill påtvinga alla utan undantag.

Man kan hoppas att 30-års jubiléet och minnen av november 1989 – jag ska i ett kommande inlägg fortsätta skriva om kommunismens fall i Öst, näst på tur står Sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien som också firar 30 år den 17 november – borde få varenda sunt tänkande människa att stanna upp och reflektera över utvecklingen i landet. Men människan är baske mig hopplös och verkar inte lära sig. Fredsskadade svenska folket tror det är vaccinerat mot totalitarism. Grodan kokas sakta och serdärför inte att demokrati blivit ett allt mer ihåligt begrepp i Sverige och att yttrandefriheten och åsiktsfriheten urholkas allt mer. Vi som kämpar emot är tyvärr fortfarande i minoritet, trots att motståndet mot de galna politikerna växer. Men det sker för långsamt, och därför får destruktiva krafter fortsätta hållas.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer