Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

28 läkare och forskare i debattartikel: ”Vaccinera endast riskgrupper – låt bli unga och friska!”

av | 4 maj, 2021 | Covid-19

Lästid: 6 minuter

Den här debattartikeln har igår publicerats i Göteborgs-Posten men har snabbt hamnat bakom betalvägg. En av artikelförfattarna, docent Sven Román, kommenterade att det igår var Pressfrihetens dag och att man ”ironiskt nog” låste de GP:s artiklar… Frågan har inte heller tagits upp i andra mainstreammedier. Tvärtom får man en känsla av att dessa 28 forskares relevanta och viktiga synpunkter mest av allt önskas sopas under mattan. Bland annat skriver de: ”I en internationell studie framkom att sannolikt var tredje europé har en genvariant som nedärvts från neandertalare, vilket bidrar till att (corona)virusets arvsanlag bryts ner effektivare. Vanliga förkylningar som orsakas av andra coronavirus kan också ge partiellt skydd mot sars-cov-2. En studie visade att personer som haft sars 2003 var immuna mot covid-19 och att länder som tidigare drabbats av mers och sars har fått en mildare coronaepidemi, sannolikt på grund av partiell immunitet i befolkningen. Sammantaget visar studier från hela världen att 25 till 50 procent av befolkningen har korsimmunitet.” Men mainstreammedier och Folkhälsomyndigheten, ihop med sittande regering, gör allt som står i deras makt för att vi alla ska vaccinera oss så snart som möjligt. Fas 4, där alla mellan 18-59 ska erbjudas vaccin, ska rullas ut inom kort. Mainstreammedierna är fulla av lovsånger till vaccinet, och man propagerar friskt för att yngre personer ska vaccinera sig snarast möjligt. Det känns bisarrt, sjukt och riskfyllt. Vaccinera äldre och riskgrupper – och ge katten i övriga!

 

Så här skriver Sven Román:

”Vi är 28 läkare och forskare som skrivit en debattartikel där vi utifrån medicinsk kunskap förklarar att Sverige har utbredd immunitet och att vi inte behöver vaccinera fler, det räcker med 65+ och riskgrupper. Det är Pressfrihetens dag, och ironiskt nog låser därmed GP alla artiklar. Det är onekligen en händelse som ser ut som en tanke, men jag väljer att tänka att det är otur. Nåväl, här följer hela artikeln.

Vaccinera endast riskgrupper – inte unga och friska

År 2009 vaccinerades 60 procent av den svenska befolkningen mot svininfluensan. Professor Hans Rosling kallade sjukdomen för en “mediahype” och immunologen Ann-Cathrin Engwall varnade för att massvaccinationen skulle kunna göra mer skada än nytta. Minst 350 svenska barn och unga vuxna fick narkolepsi av vaccinet Pandemrix, som innehöll nya och i sammanhanget obeprövade beståndsdelar.
Ett par år senare drabbades Sverige och Norge, som massvaccinerat mot svininfluensan, betydligt hårdare av influensa än andra länder, vilket visade att skyddseffekten var temporär och att svininfluensaviruset hade utvecklats till ett säsongsvirus. Gör vi nu om samma misstag?

Mortaliteten vid covid-19 är i över 85 procent av fallen kopplad till en eller flera sjukdomar, och är utpräglat åldersrelaterad.  I gruppen 90 till 99 år har 1 av 30 avlidit i befolkningen, i gruppen 70 till 79 år 1 av 420 och i gruppen 0 till 19 år 1 av 500 000.
Riskfaktorerna och den tydliga åldersgradienten bör även prägla motåtgärderna. Att massvaccinera en ung och frisk population är inte medicinskt motiverat utan tvärtom förenat med risker, såsom dödsfall på grund av koagulationsrubbningar. Vi bör vaccinera dem över 65 år samt även dem med identifierade riskfaktorer för död och allvarlig sjukdom. Individer med genomgången covid-19 har ett naturligt skydd och bör för närvarande ej vaccineras.
För sars-cov-2 finns det flera vägar som bidrar till individens immunförsvar, till exempel:
1. Medfödda försvarsmekanismer som reagerar på virusegenskaper,
2. Förvärvad korsimmunitet via tidigare infektioner med besläktade virus,
3. Förvärvad immunitet via smitta,
4. Förvärvad immunitet via prevacciner.

I en internationell studie framkom att sannolikt var tredje europé har en genvariant som nedärvts från neandertalare, vilket bidrar till att virusets arvsanlag bryts ner effektivare.
Vanliga förkylningar som orsakas av andra coronavirus kan också ge partiellt skydd mot sars-cov-2. En studie visade att personer som haft sars 2003 var immuna mot covid-19 och att länder som tidigare drabbats av mers och sars har fått en mildare coronaepidemi, sannolikt på grund av partiell immunitet i befolkningen. Sammantaget visar studier från hela världen att 25 till 50 procent av befolkningen har korsimmunitet.
Forskare på Karolinska Institutet har upptäckt att både symtomfria individer och de som inte påvisats med antikroppar har haft T-cellsimmunitet mot coronaviruset. Immuniteten mot covid-19 är förmodligen betydligt större i samhället än vad vi hittills kunnat mäta. Immuniteten efter genomgången infektion skiljer sig troligen inte från andra luftvägsvirus, vilket innebär att återinfektion är sällsynt och oftast ger milda symtom.
Epidemiologen John Ioannidis bedömde att i februari 2021 var 19 till 25 procent av jordens befolkning smittad. Eftersom Sverige stängt ned samhället i betydligt mindre utsträckning än majoriteten av världens länder, ligger andelen smittade och därmed immuna i vårt land rimligtvis högre.
Prevaccinerna är en ny typ av vaccin. De består av genetiska mallar som behöver ta sig in i våra celler, där coronavirusets spikeprotein måste kunna produceras och sedan hamna på ytan av dessa celler. Coronavirusdelar på cellytorna är det som triggar immunsystemet och fungerar som vaccin. När idag tre av tio svenskar fått en dos prevaccin är virusets dödlighet troligen mycket låg, speciellt som riskpersoner prioriterats.
Massvaccinering under en pågående coronapandemi utanför riskgrupperna är enligt vår bedömning olämpligt och ger begränsad nytta relativt risk. Användningen av prevaccinerna måste betraktas som experimentell, då uppföljningstiden i studierna bara är två månader. Det medför att sällsynta biverkningar såsom de letala koagulationsrubbningarna inte fångas upp.
Vår förhoppning är att man tar fram vågskålen och tittar på faktisk nytta kontra möjlig risk. Vi vill att Sverige inte vaccinerar fler än dem över 65 år eller dem med riskfaktorer. Annars riskerar vi att upprepa de ödesdigra misstagen från vaccinationen mot svininfluensan.

Sven Román, specialist i barn- och ungdomspsykiatri
Nils Littorin, ST-läkare i psykiatri, doktor i klinisk mikrobiologi
Sebastian Rushworth, AT-läkare
Ann-Cathrin Engwall, immunolog och virolog; doktor i molekylär cellbiologi med immunologisk inriktning
Ragnar Hultborn, specialist i onkologi; professor emeritus
Sture Blomberg, specialist i anestesi och intensivvård; docent
Ralf Sundberg, specialist i allmänkirurgi; docent i transplantationskirurgi
Lilian Weiss, specialist i allmänkirurgi; docent
Susanna Hartmann-Petersen, specialist i dermatologi; disputerad
Dinu Dusceac, specialist i kardiologi; disputerad
Anna Maria Wiedemann, specialist i allmänmedicin; disputerad
Boris Klanger, specialist i allmänmedicin; verksamhetschef
Olga Lundberg, specialist i allmän- och rehabmedicin
Ludwig Hellmundt, specialist i anestesi och smärtläkare
Robert Svartholm, specialist i allmänmedicin
Hans Zingmark, specialist i intern- och lungmedicin
Carina Ljungfelt, specialist i allmänmedicin
Christina Malm, specialist i allmänmedicin
Fritz Probst, specialist i allmänmedicin
Kristian Holmberg, specialist i allmänmedicin
Magnus Burling, specialist i allmänmedicin
Nina Yderberg, specialist i barn- och ungdomspsykiatri
Sven Meenen, specialist i allmänmedicin
Margareta Andersson, företagsläkare
Maria Papadopoulou, ögonspecialist
Ida Höglund, specialist i kirurgi
Hans Sjögren, specialist i anestesi och intensivvård
André Marx, ST-läkare i allmänmedicin

 

Läs gärna mer på Läkaruppropet!

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer