28 april, 2017 06:27

Har tillbringat en heldag på nyöppnade Marholmen, vilket kändes helt fantastisk eftersom jag är en gammal Roslagen-tjej (med sommarställe inte så många km härifrån och det är alltid här vi åkt förbi när vi skulle till Solö där alla barnen lärt sig simma i ur och skur, passerade alltid skylten Marholmen utan att fatta att det gömde sig en sån pärla i krokarna! men men bättre sent än aldrig att man lär sig, eller hur!). Marholmen har en gedigen historia fick vi lära oss men den ska jag nedteckna vid ett annat tillfälle, bland annat den om Elsa Beskows takmålningar och husmorssemester och folkskolan och läroverket och fackliga organisationerna…

Nu finns här i alla fall ett underbart spa dit man kan komma och bli renoverad till kropp o själ och det behöver en sliten morsa med galopperande hjärta. Till mjukt klingande toner av zen och mindfulness och spa music gjorde vi entré i en värld av pulserande mareld och total avkoppling och harmoni.

Environgerna runt bubbelpoolen är sinnligt rödfärgade, vilket gör att man hamnar i ett meditativt livmoderliknande tillstånd av pur avslappning...

Först avkopplande massage som duktiga Nina och Caroline stod för, med lavendelolja och skickliga mjuka händer. Sedan dusch och så nedstigning i bubbelpoolen som håller 37-gradig temperatur. Förstå hur skönt det kändes efter en stressig dag och kyla utomhus! Igår bet minusgraderna ordentligt i näsan.

Sen var det dags för middag och den var så fantastisk att vi började gråta. Köksmästare Magnus Johansson hade trollat med rökt lax, blomkålsskum, ingefära, mjälla räkor, fänkålssotad hälleflundra, och ovanpå det en chokladdessert som hade en touch av rökig whisky.

Vi somnade som små barn, omgivna av rofylld tystnad på vintervackra Marholmen.

Så här trevligt mottagen kan man bli i sin lilla stuga när man kommer till Marholmen. Jordgubbar mitt i vintern. De smakar sommar.

I morse blev det promenad runt Marholmen. Det är ju snö och is men därunder finns badplats och småbåtshamn och jag kan bara tänka mig vad fint det måste vara här på sommaren. Ska absolut komma tillbaka till skärgårdskrogen och caféet. Dessutom är det fixat för att en barnfamilj ska kunna koppla av, med skyddad lekplats där man kan släppa ungarna fria om man vill. Skönt för alla med vilda småglin (jag är ju inte längre en av dem…)


Ett av alla fina gamla hus på Marholmen.


Frukosten med egen musli och hemgjord sylt är också att dö för.

Sedan var det dags för badritualen, inklusive ett skönt fotbad med badsalt. Och sen såklart ännu en stund i bubbelpoolen.

Vet inte riktigt hur jag ska kunna komma tillbaka till verkligheten, men det ska väl gå.

Katerina Janouch
[email protected]