26 January, 2018 09:59

Systemkollapsen är människors krossade hjärtan, de hjärtan som Fredrik Reinfeldt uppmanade att folket skulle öppna. Systemkollapsen är den söndersmulade tilliten, det sönderrivna samhällskontraktet, den växande fientligheten mellan ett vänligt och arbetsamt folk. Systemkollapsen är hatet som gror, förtvivlan som växer, sorgen och ångesten. Landets medborgare som mår allt sämre, trots att semlorna är välsmakande och bakade på riktigt smör.

Systemkollaps, säger de hånfullt, de där självgoda som tycker att allt är frid och fröjd trots att deras barn får en pistol mot huvudet. Tycker du det ser ut som en systemkollaps? Vi går till vårdcentralen och får vård, tunnelbanan går i tid och det finns semlor på kondiset. Fina, mulliga semlor med tjock vispad grädde och perfekt florsockerpudrade lock. Systemkollaps, vad är det för systemkollaps när barnen får gå i skolan och hemtjänsten kommer till de gamla med matpaket? Och butikerna är fulla med varor, det finns modekläder på H&M och möbler på IKEA. Människor har tak över huvudet. Nej du, någon systemkollaps är det inte fråga om i Sverige. Vi har ett fint, välfungerande land. Tja, visst finns stora utmaningar men att hålla på och skruva upp tongångarna är farligt. Det skapar en onödig oro och otrygghet. Och sånt mår människor inte bra av.

Jag publicerade en satirbild av Miljöpartiets valaffisch på sociala medier häromdan, en rätt hård bild som driver med ett litet extremistiskt partis politik.

Miljöpartiet är marginellt, ett parti som förhoppningsvis åker ut ur riksdagen i september 2018 (välförtjänt i så fall), men det har orsakat mycket av den skada som vi ser i landet idag. Att de ens får ha så mycket makt och tillåts sabotera vår välfärd och trygghet är häpnadsväckande och ohyggligt. Miljöpartiet är det parti som daltar med kriminella och som bidragit till att sitter där vi sitter, med bidragsbedragare och asylfuskare som inte utvisas. Miljöpartiet har systematiskt motarbetat alla dem som velat rycka upp Sverige ur disciplinlöshet och som velat åerinföra en ansvarsfull hållbar politik, inte minst för att bevara vår sekulära, demokratiska stat. Inte så underligt att MIljöpartiet infiltrerats av islamister som sett sin chans att härigenom komma fram. Yasri “Jag skakar inte hand med kvinnor” Khan och Mehmet “jag myser med terrorister Grå Vargar” Kaplan är två ökända miljöpartister som fått respass. Alice “Jag vet inte vad jag pratar om men är kulturminister ändå” Bah Kuhnke är en annan (som dessvärre än så länge sitter kvar vid makten). En fjärde är Gabriel Liljenström, som är Åsa “Medelhavet är som Auschwitz och jag målar min båt med giftig färg” Romsons (som fått respass) före detta sakkunnig, som igår dristade sig till att skriva några riktigt obehagliga mejl till mig. Liljenström tålde inte den satiriska affischen. Liljenström lovade att han som “medborgare” ska göra allt som står i hans makt att se till att min röst inte ska höras mer.

Nåväl. Den där härskartekniken går inte hem, men den bekräftar att systemkollapsen verkligen är här. Liljenström ska “arbeta hårt” för att tysta MIG –  inte för att få landet på fötter. För nej, systemkollapsen är inte ruiner, gråtande barn med damm i håret och blod på kinderna, systemkollapsen är inte nödvändigtvis plundrade butiker, flyganfall och stängda skolor i hela landet. Systemkollapsen är lögner och svek från dem som styr. Systemkollapsen är att inte låta människor säga vad de vill, inte få oroa sig för våldet. Systemkollaps är att låta mäktiga medieföretag gå ihop för att filtrera viktiga nyheter och hålla sanningen borta från folket. Systemkollapsen är att strunta i dem som betalar skatt och i stället slösa pengar på kriminella och individer som uppehåller sig i Sverige illegalt. Systemkollapsen är att pissa sitt eget lands befolkning i ansiktet och ha maktens hejdukar som upprätthåller den skeva bilden av att detta är rätt och riktigt.

Systemkollapsen är människors krossade hjärtan, de hjärtan som Fredrik Reinfeldt uppmanade att folket skulle öppna. Systemkollapsen är den söndersmulade tilliten, det sönderrivna samhällskontraktet, den växande finetligheten mellan ett vänligt och arbetsamt folk. Systemkollapsen är hatet som gror, förtvivlan som växer, sorgen och ångesten. Landets folk som mår allt sämre, trots att semlorna är välsmakande och bakade på riktigt smör.

Vi går till vårdcentralen och får vård – men alla får inte längre ta del av välfärden de betalar för. Unga människor dör mycket riktigt i cancerköer. Nu senast en 35-årig småbarnspappa vars operation blev uppskjuten. En flicka växer upp utan sin älskade far, honom kan hon aldrig få tillbaka. Det lilla barnets värld raseras, det är en systemkollaps, våga inte kalla det för något annat!

Barnen får gå i skolan, javisst! – men en fritidsgård i Malmö håller stängt för att personal dödshotats av en gosse med kalashnikov, en flicka våldtas mitt under en idrottsdag, en annan kallas hora och fitta, en tredje blir utsatt för flera unga mäns övergrepp, en pojke knivhuggs till döds, en 13-åring flicka försöker ta sitt liv för att hon blivit våldtagen och hennes förövare får stanna kvar i Sverige fast han borde åka ut ögonaböj, en lärare slutar, nej många lärare slutar, en skola får kalla in vakter, en annan har usla resultat, ytterligare en annan brinner. Jag har inte utrymme för att beskriva hur skolan kollapsar och hur gängkriminaliteten föds och gror sig starkare på skolgårdar runtom i landet. Och barnen, de små, vår framtid, blir knivrånade på väg hem. de blir slagna, dödshotade, fråntagna jackor och mobiltelefoner. Jag vet många föräldrahjärtan som systemkolapsar, många vuxna som oroar sig från att de vaknar till att de somnar. Barnen, det dyraste vi har, om vi inte kan lita på att de är trygga har vi inte mycket kvar. Med 60% har rånen mot barn ökat det senaste året i bara Stockholm…

Och gamla, åh, våra älskade skröpliga, svaga, sjuka, sköra gamla. Ni som skapat denna välfärd och detta fantastiska samhälle i ert anletes svett, ni får ingen värdig ålderdom många av er, ni är skräp som slängs på samhällets sophög, ni som saknar rösten och kraften att protestera, benen bär er inte och ögonen ser inte, just därför är ni utsatta för de grövsta övergrepp. Ni nekas platser på äldreboenden, ni somnar hungriga, ni dör ensamma. Ni vågar inte gå ut, ni mördas kallblodigt, ni rånas och misshandlas av monster som struntar i er svaghet och värnlöshet. Jag gråter när jag skriver det här, för jag har själv gamla skröpliga föräldrar och jag ser hur hjälplösa dessa två är. Blotta tanken på att de ska rånas och skadas i sitt eget hem, kanske av några som arbetar inom hemtjänsten och därigenom får tillgång till nycklar och personuppgifter, får mig vilja att själv gå ut och göra något olagligt. Ett samhälle som inte kan ta hand om sina gamla är ett samhälle där förakt och förtvivlan gror. Det är ett moraliskt kollapsat samhälle, ett iskallt, ihåligt, människofientligt samhälle där inga semlor i världen kan kompensera förfallet.

Och alla dessa välfyllda butiker. Där personal rånas, hotas, skadas. Det krävs inga personskador och dödsfall för att en människa ska traumatiseras. En ung kassörska som knivhotas och blir bestulen. Svinn, stölder, många butiksägare ger upp och slår igen. Spånga, Husby, Sandviken… Köpcentrum som rånas, små butiksägare som trakasseras. Ungdomsgäng som stjäl. Systemkollaps är det när ett samhälle som syrs av vuxna ger efter för minderåriga, som inte kan sätta ner foten mot tonåriga gangsters. Inte ens skräckmästarens Stephen King skulle kunna fantisera ihop en dylik mardröm, detta hollow land som den humanitära stormakten förvandlats till.

Tak över huvudet har de, men för vissa svenska medborgare är det ett undermåligt tak. I två har Stefan och hans nu femårige son Alexander bott i en iskall husvagn utan rinnande vatten och utan el. Socialtjänsten vet men kan inget göra trots pappans vädjan. Är det inte systemkollaps att ett litet barn ska behöva leva i denna form av utanförskap i Sverige anno 2018? Medan en annan kommun delar ut miljonvillor till utländska medborgare som inte ens kan försörja sig själva. Systemkollapsen är det när det finns lag på att ordna bostad till flyktingar men samtidigt låta landets eget folk bli lägsta kasten i sitt eget hemland. Om de inte kan lita på staten här, vem ska de lita på då? Ska vi i vår tid få se nästa våg av svenska flyktingar, som flyr misären och bostadsbristen i Sverige för att söka lyckan utanför landets gränser? Redan nu flyr människor på grund av otrygghet och skötsamma invandrare återvänder till sina hemländer. Men vart ska de verkligt fattiga fly? Några bidrag för utresa får de inte.

Systemkollaps är de tysta offren, de förbannade, de vars tro på samhället försvunnit i takt med exploderande handgranater och mördade gamlingar. Systemkollaps är mördare som får löjligt låga straff, avrättade vittnen och sprängda polisstationer. Systemkollapsen är en rättsstat som abdikerat, en kvinna som våldtas av ett tiotal män men som samhället inte kan ge rättvisa. Systemkollaps är strypt yttrandefrihet och ljugande medier, som går i regimens koppel. Systemkollaps är när klyftan mellan maktens etablissemang och det skattebetalande folket vidgas så mycket att bara en svart avgrund återstår.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på [email protected] – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken “Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, “Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Katerina Janouch
[email protected]