7 juli, 2017 17:42

Det har kommit till min kännedom att kalla bad åter är i ropet. Det som varit känt sen minst 30-talet… Farsan hävdade att kylan gjorde en frisk, sund och mindre bortklemad. Värme sas vara för veklingar. Bastu med efterföljande bad i isvak var bäst, och våra vänner på tjeckiska landsbygden låg i framkant med denna finska tradition o hade byggt en egen sauna intill den lilla sjön. Vintertid hackades hål i isen o vi doppade oss i det nollgradiga vattnet, för att sen rusa tillbaka in i hettan. Ja, jag är galen i bastubad! Och i kallt vatten.

Inget går upp mot att vandra ner till bryggan nu på sommaren o slänga sig i. Skölja bort natt- o pattsvett o bli som ny. Jag tar med saltvattentvål o kör en skrubb. Svårt att gå upp ur sjön trots att det ännu bara är 18 grader denna märkligt nordiskt kyliga sommar…

Men kallt vatten är bra. Underbart. Så vad händer egentligen i kroppen när vi badar kallbad – och varför njuter många av det? Erika Schagatay, professor vid institutionen för hälsovetenskap i Örebro, förklarar så här i en artikel i Dagens Nyheter:

När vi sänker oss ner i ett havsbad svarar kroppen med att försvara sig mot kyla och startar en rad reaktioner. Blodkärlen drar ihop sig för att hålla kvar värmen, blodgenomströmningen i huden minskar till förmån för kroppens centrala delar hjärta och hjärna, blodtrycket stiger och pulsen ökar. En cocktail av hormoner, noradrenalin (stresshormon) och endorfiner (må-bra-hormon) frigörs.”

 Efteråt mår man ju som en kung.

Kanske smakar det lite extra gott med nyplockade smultron. Det är smultron-  och fästingår i år! Ont om mygg o getingar o blåbären känns inte så många… En lär väl se.

*********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på [email protected] – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swisch på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnumret). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

Katerina Janouch
[email protected]