14 January, 2018 20:49

Den grova kriminaliteten är i mångt och mycket ett skolproblem, eftersom det är främst i skolorna i utanförskapsområden som ungdomar rekryteras till de brottsliga gängen. Det krävs radikala och kanske obekväma åtgärder för att få bukt med den negativa utvecklingen. Förbud mot mobiltelefoner, nolltolerans mot våld, nya ämnen som svensk värdegrund samt att föräldrar, imamer, klanledare och byäldste bjuds in för att delta i elevernas vardag är några förslag för att stävja den urartade situationen. Det skriver idag Katerina Magasins poliskälla, som har lång bakgrund på Rikskrim och polisens nationella operativa avdelning (NOA).

“Tänk om Isabella Lövin under en paus i en riksdagsdebatt blir insläpad och våldtagen på en toalett av några moderata riksdagsmän medan Jonas Sjöstedt filmar allt med sin mobil. Om Lövin inte håller tyst så kommer filmen att skickas runt till alla i hela riksdagen och läggas ut på Internet. Gustav Fridolin är som vanligt klädd i ytterjacka och hoodie med luvan uppdragen samt bakvänd keps i talarstolen. Strax efter sitt anförande går han fram till Jan Björklund, visar sin kniv och hugger till honom i magen eftersom Björklund sagt åt honom att han skulle ta av jackan och kepsen och visa respekt i riksdagen. Rossana Dinamarca hamnar som så kallad ”kuddflicka” mellan Lars Ohly och Kent Ekeroth som hela tiden skriker åt varandra och helst av allt vill slå ihjäl varandra. Annie Lööf försöker som talman få ordning i riksdagen samtidigt som Morgan Johansson skriker ”ät min bajs jävla hora”. Ygeman gråter och vill bara gå hem. Alla andra skolkar från debatterna samtidigt som de stjäl och vandaliserar i korridorer och toaletter. Och så fortsätter det dag efter dag fram till sommarlovet då Ebba Bush Thor måste åka hem till Uppsala där hon blir bortgift med en 35 år äldre kusin. Ardalan Shekarabi och Ibrahim Baylan tittar på porr och IS halshuggningspropaganda i sina mobiler och skriker då och då Allahu Akbar. Detta är helt oacceptabelt, säger rektor Stefan Löfven med emfas. Men medan han pratar sker en ny gängvåldtäkt. Denna gång är det Fi:s genusgossar som bär sig riktigt illa åt mot en praktikant.

Skulle någon vuxen, eller någon av våra politiker acceptera en sådan här arbetsplats? Förhoppningsvis inte. Varför måste då eleverna i våra utanförskapsområden acceptera detta som en normaliserad vardag? Det duger inte att argumentera att eleverna är omogna och från en annan kultur. Hur kan våra folkvalda tillåta att detta sker? Förstår ni inte att ni förstör framtiden och livet för barnen (och lärarna) i dessa områden? Unga människor behöver riktlinjer och gränser.

Varför vågar ingen politiker ta ansvar och säga sanningen, sätta ner foten och göra en förändring som omedelbart märks när det gäller disciplinen i skolan? Polariseringskortet? Stigmatiseringskortet? Rasistkortet? Fiska i grumligt vatten? Hur många så kallade kort och uttryck finns det egentligen? Blir det någonsin en förändring för eleverna när vi vuxna hela tiden är upptagna med att etikettera varandra och bilda hatgrupper i sociala media? Föredöme?

Varför är man så rädd för att berätta sanningen och göra något åt situationen?

Trots att lärare runt om i Sverige här och där utbrister”nu orkar jag inte längre, jag slutar” så händer det inget. Politikerna duckar vant. Det är ju skolans och rektors ansvar. Vi kan inte ägna oss åt ministerstyre. Dessutom är det valår. Skolorna i utanförskapsområden i Sverige präglas ofta, från mellanstadiet, av en total respektlöshet, kriminalitet, kuddflickor, livrädda gråtande lärare och politiska experiment. Flickorna är de största förlorarna. Eleverna har lärt sig att styra och ställa hur de vill i skolan eftersom det aldrig får några konsekvenser. Rektorer är livrädda att skapa rykte om dålig skola och dåligt ledarskap. Skolpengen kan ju dessutom minska.

Så vad kan man göra då som inte görs idag? Här är några konkreta förslag som bör införas omgående:

* Mobilförbud. Förslaget som diskuteras nu är bra, synd att det motsägs! Mobilerna måste tas om hand på morgonen och lämnas tillbaka när skolan slutar. Mobilerna ska inte få användas som kriminellt vapen för att spela in övergrepp på flickor på toaletterna, porrsurfa eller titta på gamla halshuggningar från Raqqa. Akuta telefonsamtal bör gå genom rektorsexpedition.

* Förbud mot energidrycker och godis.

* Blockera eventuella Ipads mot porr och våld.

* Förbud mot ytterkläder och kepsar i klassrummen.

* Förbud att gå in och ut i klassrummet utan tillåtelse.

* Förbud att sitta och skrika då läraren pratar.

* Förbud mot droger, alkohol och cigaretter.

* Förbud mot mobbing.

* Vårdat språk och respekt mot varandra och lärarna ska vara ledorden.

* Nya ämnen bör införas: Svensk kultur, värdegrund och samlevnad.

* Låt ej eleverna själva agera tolkar vid kvartssamtalen. Föräldrarna måste delta.

* Stäng omedelbart av elever som inte kan sköta sig. Inte bara från en enstaka lektion.

* Bjud regelbundet in föräldrar att delta på några lektioner och se hur det fungerar på rasterna. Många mammor i våra utanförskapsområden har inget arbete. Låt dem vara med i skolan och till exempel agera som rastvakter.

* Bjud även in imamer, klanledare och byäldste att närvara några timmar på lektionerna och rasterna som en permanent åtgärd. Efter dödsskjutningarna dyker de alltid upp i media och undrar hur man ska få slut på kriminaliteten. Kanske dags att förstå att den faktiskt börjar i skolan och att man där har en viktig uppgift. Media och våra politiker har isolerat denna fråga till just en skolfråga och som en disciplinfråga. Inget kan vara mer felaktigt! Det är ju i utanförskapsskolan kriminaliteten och rekryteringen till gängen grundläggs.

* Den viktigaste åtgärden av alla: Permanent avstängning vid våld och hot. Misslyckas skolan med att vända den nuvarande situationen så är framtiden en fortsatt kriminalitet och en allmän respektlöshet mot vuxna och hela samhället i stort sett cementerad.

En markör bör vara att skolan har regler och att det blir konsekvenser om dessa inte efterlevs. Det finns oftast en tydlig värdegrund på våra vuxna arbetsplatser om hur vi ska uppföra oss mot varandra, varför inte i skolan? Om de trots allt finns ”på papperet” i vissa skolor varför blir det aldrig någon konsekvens när reglerna bryts. Varför sker så bara på den vuxna arbetsplatsen? Eleverna kommer att anpassa sig till de nya reglerna om vuxenvärlden sätter ner foten. De kommer till och med att tycka att det är bra.

En undersökning från Skolvärlden visar att var tredje lärare har hotats med anmälan av elever eller föräldrar och att var fjärde lärare avstått från att ingripa vid bråk mellan elever av rädsla för att själv bli anmäld. Lärarna måste få betydligt större makt med kraftiga omedelbara sanktionsmöjligheter som en konsekvens. Möjligheter att via vakter omedelbart avvisa elever från lektionerna bör införas omgående.

Lärarna ska inte behöva fysiskt slåss med den – ibland 190 cm långe och 90 kg tunge – avvisade eleven som antingen slår tillbaka eller skriker att läraren ska polisanmälas för misshandel. Stöd och åter stöd måste ges till alla lärare.

Genom en förslappad skola skapar våra politiker generation efter generation av nya gängkonstellationer, med nya hot, kriminalitet och dödsskjutningar utan slut. En långsiktig förändring av disciplin- och konsekvenser i skolan är en absolut nödvändighet för att stävja detta. För några elever kommer det kanske inte att fungera. Ska då hela skolan lida för några få elever som inte går att hantera? Det finns väl skäl till att de skolor som har disciplin är de som är mest populära bland elever och föräldrar. Eleverna går dessutom ur skolan med godkända betyg.

Det är möjligt att man inte kommer att kunna rädda alla men hur man än agerar så är detta den ultimata konsekvensen vare sig det är disciplin eller ingen disciplin. Många är säkert av uppfattningen att man inte löser problemen med hot om konsekvenser om man inte sköter sig. Många vuxna så kallade försvarare av de stökiga eleverna hävdar att avstängning leder till att de inte lär sig någonting alls. Men om de är kvar i klassen lär de sig i alla fall inget när de stökar och förstör för alla andra. Både elever och lärare berättar i media om sextrakasserier som utförs av ensamkommande afghanska unga män. Att problematiken finns är ett faktum och det hjälper inte att argumentera att detta inte omfattar alla ensamkommande afghaner. De trakasserier som sker är tillräckligt och tyvärr ger det hela gruppen dåligt rykte. Både tjejer och killar är rädda för dessa gäng, där också droger förekommer. Vad gör vi åt denna situation? Åter igen en utmaning om man inte vill bli stämplad som fördomsfull. Man kanske till slut måste inse att man inte kan rädda alla. Samhället har under decennier provat det mesta utan någon märkbar förbättring.

Svenska utanförskapsskolor ska inte vara drivhus för blivande livsstilskriminella. Det är dags att agera. Problemen har redan växt sig enorma. Att bara stillatigande se på medan larmrapporterna duggar tätt kommer inte leda till att kaoset minskar.”

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på [email protected] – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken “Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, “Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katerina Janouch
[email protected]