Barn

För en skrivande mamma till fem barn har det fallit sig naturligt att en del av min bokproduktion kommit att bli just barnböcker. Jag älskar barnlitteratur, har alltid gjort, och har genom hela mitt liv konsumerat sagor, fantastiska berättelser och ungdomsböcker där det är gott om hjärta och smärta. Jag har även studerat barnlitteratur vid Stockholms universitet, en underbar kurs som jag älskade från dag ett. Jag tror att man måste vara förtjust i genren och ha en bit av sitt eget barnasinne kvar, för att tycka det är roligt att skriva för barn…

Vi har alltid läst mycket i familjen. För mig är det en väldigt fin gåva att ge sitt barn, en tradition av sagoläsning innan läggdags. Jag är själv uppväxt så och ville givetvis passa stafettpinnen vidare. Tack vare detta har jag själv fått plöja igenom hundratals barnböcker av alla de slag under åren jag läste högt för mina små innan läggdags. Och inte bara då, förresten. Vi läste om morgnarna, om dagarna, när de var sjuka eller bara uttråkade. På flygresor och semestrar, under regniga dagar inomhus och soliga sommardagar i hammocken på landet.

Jag och barnens pappa besökte alltid bokaffärerna på våra utlandsresor och tog utländska barnböcker med hem. Vi ”läste” dem på svenska för våra barn, även om vi inte förstod språket. Än sen, man kunde ju hitta på egna sagor till de fina bilderna! Viktigast att ungarna fick massor med böcker och skolades in i att böcker var en naturlig del av livet. Så småningom fick de själva lära sig läsa, och de fick öva sig på högläsning. Jag måste säga att stunderna vi tillbringat i sällskap med böcker har nog varit de bästa vi haft i vårt familjeliv. Vi har skrattat och roats, ibland gråtit och till och med blivit upprörda. Vi har diskuterat och fått igång många intressanta resonemang.

Till alla föräldrar och alla dem som har hand om barn vill jag säga: Läs mer för era barn! Överös dem med böcker. Snåla aldrig med det skrivna ordet. Böckerna ger hopp, något som alltid behövs i vårt strapatsfyllda människoliv.